Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Kapuśniak z żurkiem i fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zimą częściej niż w innych porach roku gotuję różne żurki i kapuśniaki. W tej zupie jest jedno i drugie.

Kapuśniak z żurkiem i fasolą

Składniki:

Kapuśniak z żurkiem i fasolą

 

  • 40 dag kiszonej kapusty
  • 2-3 suszone grzyby
  • 1 kostka rosołu warzywnego
  • 2/3 szkl ugotowanej fasoli Jaś
  • 1 szkl domowego żurku
  • duża cebula
  • olej do podsmażenia cebuli
  • kminek
  • majeranek
  • papryka wędzona
  • 2 liście laurowe
  • sól

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z żurkiem i fasolą
Kapustę pokroiłam drobniej, zalałam ją mniej więcej 2 litrami wody. Wrzuciłam listki laurowe i grzyby. Gotowałam do miękkości. Do miękkiej już kapusty dodałam ugotowaną wcześniej fasolę, wkruszyłam kostkę rosołową. Dalej gotując wlałam domowy żurek z mąki żytniej. Cebulę drobno posiekałam, zezłociłam ją na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodałam ją do zupy. Sprawdziłam smak i jeszcze wszystko dosoliłam. Przyprawiłam majerankiem, zmielonym kminkiem, czosnkiem oraz szczyptą wędzonej papryki. Jeszcze krótką chwilę pogotowałam. Podawałam z razowym chlebem lub ziemniakami