wioletta4343

wioletta4343

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Kapuśniak ze słodkiej kaapusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna i treściwa zupa na chłodne dni!!

Kapuśniak ze słodkiej kaapusty

Składniki:

Kapuśniak ze słodkiej kaapusty

 

  • 0,5 kl karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 30 dkg boczku wędzonego
  • 2 laski kiełbasy cienkiej
  • pół główki kapusty
  • vegeta,sól,pieprz
  • kostka rosołowa wołowa
  • kawałek słoninki
  • marchew,pietruszka,seler
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki mąki
  • duża cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Kapuśniak ze słodkiej kaapusty
Do dużego garnka wlewamy wodę ok 2 litrów,kapustę szatkujemy ,jarzyny obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach,ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.Dodajemy wszystko do garnka z wodą,zagotowujemy ,w międzyczasie mięso i boczek kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni z dodatkiem oleju,dodajemy do zupy,gotujemy aż mięso będzie miękkie,następnie kiełbasę kroimy w kostkę i dodajemy do zupy , nadal gotować, na koniec słoninkę kroimy w kostkę stapiamy , dodajemy mąkę i robimy zasmażkę , cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do zasmażki i chwilę smażymy , gdy nabierze ładnego zapachu dodajemy do zupy i jeszcze chwilkę gotujemy,przyprawiamy,dodajemy kostkę rosołową i przecier pomidorowy ,można dodać posiekaną zieloną pietruszkę i zupka gotowa

Tagi:

kielbasa