Sposób przygotowania:
Kapuśniak ze słodkiej kaapusty
Do dużego garnka wlewamy wodę ok 2 litrów,kapustę szatkujemy ,jarzyny obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach,ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.Dodajemy wszystko do garnka z wodą,zagotowujemy ,w międzyczasie mięso i boczek kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni z dodatkiem oleju,dodajemy do zupy,gotujemy aż mięso będzie miękkie,następnie kiełbasę kroimy w kostkę i dodajemy do zupy , nadal gotować, na koniec słoninkę kroimy w kostkę stapiamy , dodajemy mąkę i robimy zasmażkę , cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do zasmażki i chwilę smażymy , gdy nabierze ładnego zapachu dodajemy do zupy i jeszcze chwilkę gotujemy,przyprawiamy,dodajemy kostkę rosołową i przecier pomidorowy ,można dodać posiekaną zieloną pietruszkę i zupka gotowa