Sposób przygotowania:
Kapusta biała zapiekana z pieczarkami
Kostkę rosołową rozpuścić w 1 szkl wrzącej wody. Kapustę oczyścić i poszatkować,umyć, wymieszać z odrobiną soli i odstawić na 10 minut. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na patelni, dodać odciśniętą kapustę, utartą na grubej tarce marchewkę, listek laurowy, wlać gorący bulion ,wymieszać, przykryć i dusić ok 10 minut. Ogórki pokroić w kostkę i wraz z ketchupem dodać do kapusty. Wymieszać, przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok 10 minut. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać połowę masła i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać pieczarki, smażyć do odparowania wody, przyprawić solą i pieprzem. Do posmarowanej żaroodpornej formy włożyć połową kapusty, wyłożyć pieczarki, przykryć resztą kapusty, ułożyć pokrojone w kostkę pozostałe masło, posypać bułką tartą i zapiekać ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.