ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Kapusta czerwona duszona z boczkiem,jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna kapusta czerwona zasmażana z boczkiem, jabłkami jest idealna jako dodatek do wielu dań obiadowych.

Kapusta czerwona duszona z boczkiem,jabłkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kapusta czerwona duszona z boczkiem,jabłkami

 

  • kapusta czerwona 1 główka średnia,
  • boczek świeży 30 dag,
  • cebula 1 sztuka,
  • jabłka 2 sztuki,
  • woda 3/4 szklanki,
  • cukier 2-3 łyżki,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • kucharek 1 łyżka,
  • ocet 10% 1 łyżeczka,
  • mąka pszenna 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Kapusta czerwona duszona z boczkiem,jabłkami
Czerwoną kapustę drobno pokroić, wsypać do miski i zalać wrzącą wodą na 5 minut, wodę z kapusty odlać.

Boczek świeży pokroić w kostkę w garnku usmażyć z pokrojoną cebulą, jabłkami.

Do boczku wsypać sparzoną kapustę czerwoną, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty.

Pod koniec wsypać cukier, pieprz mielony, kucharka, wlać ocet, wymieszać, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty, garnek zdjąć z ognia.
Kapusta czerwona duszona z boczkiem,jabłkami
Może być również boczek wędzony, my wolimy świeży.
Kapusta czerwona duszona z boczkiem,jabłkami
Sparzona kapusta traci goryczkę i jest lepsza w smaku.