kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Kapusta czerwona na ciepło z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny dodatek do drugiego dania. Czerwona kapusta z rodzynkami smakuje wyśmienicie. Polecam.

Kapusta czerwona na ciepło z rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta czerwona na ciepło z rodzynkami

 

  • 70 dag czerwonej kapusty
  • 2 szkl wody
  • 2 garście rodzynek
  • gorąca woda do rodzynek
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka oleju
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Kapusta czerwona na ciepło z rodzynkami
Rodzynki wkładamy do kubka i wlewamy gorącą wodę. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Kapustę czyścimy i kroimy na drobno, wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości.
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Przesmażamy na rozgrzanym smalcu z olejem i przekładamy do garnka z gotująca się kapustą. Dodajemy rodzynki i przyprawy, gotujemy razem przez kilka minut.
Kapusta czerwona na ciepło z rodzynkami
Oczyszczoną kapustę kroimy na drobno i wkładamy do garnka z wodą.
Kapusta czerwona na ciepło z rodzynkami
Gorącą wodą sparzamy rodzynki przełożone do kubka.
Kapusta czerwona na ciepło z rodzynkami
Obrane z łusek cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.
Kapusta czerwona na ciepło z rodzynkami
Sparzone rodzynki i cebulę dodajemy do kapusty.