kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 971]

Kapusta czerwona z boczkiem i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny dodatek do drugiego dania. Kapusta czerwona gotowana razem z podsmażonym boczkiem i cebulką. Polecam.

Kapusta czerwona z boczkiem i cebulką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kapusta czerwona z boczkiem i cebulką

 

  • 50 dag kapusty czerwonej
  • 125 g parzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 1/2 szkl wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Kapusta czerwona z boczkiem i cebulką
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i szatkujemy na drobno. Wkładamy do cedzaka i przelewamy wrzątkiem, odsączamy. Przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Boczek kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. 

Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę i pokrojony boczek przez kilka minut, wkładamy do garnka z kapustą, gotujemy przez około 30 minut. Do kapusty dodajemy sok z cytryny i przyprawy, posypujemy mąką. Mieszamy i gotujemy przez kilka minut, aż płyn odparuje.
Kapusta czerwona z boczkiem i cebulką
Pokrojoną kapusta czerwona na cedzaku przelana wrzątkiem.
Kapusta czerwona z boczkiem i cebulką
Obraną z łusek cebulę i boczek w kostkę.
Kapusta czerwona z boczkiem i cebulką
Pokrojoną cebulę z boczkiem smażymy na oleju.
Kapusta czerwona z boczkiem i cebulką
Do garnka z kapustą dokładamy przesmażoną boczek i cebulę.
Kapusta czerwona z boczkiem i cebulką
Do ugotowanej kapusty dodajemy pozostałe składniki, zagotowujemy.