jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kapusta czerwona z rodzynkami i filetem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Kapusta w połączniu z rodzynkami smakuje super. Gdy dodamy do niej porcje mięsa otrzymujemy smaczne i „treściwe” danie.

Kapusta czerwona z rodzynkami i filetem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kapusta czerwona z rodzynkami i filetem

SKŁADNIKI

  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • jajko do panierki,
  • mąka do panierki,
  • bułka tarta do panierki,
  • świeżo mielona sól morska,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • 1 mała główka kapusty czerwonej,
  • 0,5 szklanki czerwonego wina,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • ok 1 łyżka octu balsamicznego,
  • olej,
  • 0,5 szklanki rodzynek,
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 czerwona cebula,
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kapusta czerwona z rodzynkami i filetem

ETAP 1

Kapusta czerwona z rodzynkami i filetem
Czerwoną cebule delikatnie rumienimy

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Gotową delikatnie rumienimy na oleju. Między czasie kapustę cienko szatkujemy.

ETAP 2

Kapusta czerwona z rodzynkami i filetem
Kapustę podlewamy winem, przykrywamy i dusimy

Pokrojoną kapustę dodajemy do cebuli. Następnie całość podlewamy winem, dodajemy ocet balsamiczny, liście laurowe oraz świeże igiełki rozmarynu.

ETAP 3

Kapusta czerwona z rodzynkami i filetem
Rodzynki i miód dodajemy pod koniec duszenia

Kapustę dusimy około 30 minut pod przykryciem, aż zmięknie. W razie potrzeby dodajemy do niej wody. Pod koniec dodajemy rodzynki oraz miód. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
W trakcie gdy kapusta się dusi przygotowujemy tradycyjne kotlety drobiowe.

ETAP 4

Kapusta czerwona z rodzynkami i filetem
Mięso umyte i osuszone porcjujemy

Pierś z kurczaka dzielimy na 4 porcje. Każdą część delikatnie rozbijamy i oprószamy przyprawami. Tak przygotowane porcje mięsa obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

ETAP 5

Kapusta czerwona z rodzynkami i filetem
Kolejno smażymy kotlety

Na rozgrzanym tłuszczu smażymy kolejno filety do zrumienienia.
Gotową kapustę porcjujemy na talerze. Na jej wierzchu układamy pocięte kotlety. Całość dekorujemy natką pietruszki i podajemy.


Tagi:

kapusta