Sposób przygotowania:
Kapusta faszerowana puree ziemniaczanym
Z kapusty usunąć uszkodzone wierzchnie liście. Delikatnie umyć. Osuszyć. Związać nicią by nie rozpadła sie w gotowaniu i ugotować w lekko osolonej wodzie ( 25 minut ).Wyjąć łyżka cedzakową. Ułożyć na cedzaku( sicie) i zostawić by dobrze odciekła. Obrać i umyć ziemniaki - pokroić i ugotować w osolonej wodzie . Odcedzić. Utłuc ziemniaki dodając śmietankę , 1 łyżkę masła , koper i ser. Dobrze wymieszać. Rozwinąć ugotowaną kapustę z nici. Delikatnie odchylać liście kapusty i pomiędzy nie wkładać puree ziemniaczane . Każdą porcję masy ziemniaczanej dociskać następnymi listkami kapusty . Całość ułożyć w foremce do zapiekania . Posmarować po wierzchu roztopionym masłem . Zapiekać w temperaturze 200*C ok. 25 minut ( nie umiem podać dokładnego czasu bo zależy to od piekarnika - pod grillem będzie szybciej ). Trzeba patrzeć - jak puree zacznie się rumienić to znaczy że jest dobre . * Mnie ta porcja starczyła jako dodatek do II Dania dla 2 osób- jeśli miało by być samodzielnym daniem to myślę , że trzeba by porcje zwiększyć. ** Kapustę trzeba dobrze odsączyć bo inaczej po zapieczeniu puree nie jest ścisłe- nasiąka wodą z kapusty . Nie przeszkadza to smakowo - tyle , że konsystencja dania jest luźniejsza .
demisec