zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 706]

Kapusta kiszona-kiszenie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Swojska kiszona kapusta, pachnąca koprem.

Kapusta kiszona-kiszenie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta kiszona-kiszenie

 

 

Sposób przygotowania:

Kapusta kiszona-kiszenie
Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Kapustę przesypujemy do dużej miski, dodajemy utartą marchew, solimy i mieszamy całość. Tak nasoloną zostawiamy na parę godzin, ładnie puści sok .

Następnie układamy porcjamii ugniatamy ,w wiaderku , lub przy większej ilości w beczce. Podczas ugniatania kapusty odlewamy powstały sok, i dodajemy między warstwy przyprawy oraz koszyczki kopru. Odlany płyn odcedzamy, i zostawiamy na później, ponieważ podczas kiszenia go ubywa, i będzie jak znalazł do dolania.

Kapusta musi być przykryta wytworzonym sokiem. W tym celu dociskamy ją i układamy specjalnie do tego przeznaczone denka, bukowe deski, które należy obciążyć . Może to być np duży słój z wodą.

Po dwóch- trzech dniach kapustę trzeba przebić długim kijem , aby pozbawić ją nadmiaru gazów , aby kapusta nie była gorzka.

Kapusta kisi się 10-14 dni. Przez ten czas trzeba sprawdzać czy jest przykryta wodą, jeśli woda opadnie należy dolać tej pozostawionej podczas ugniatania.

Gotową do spożycia kapustę wynosimy do piwnicy, i cieszymy się jej smakiem całą zimę.
Kapusta kiszona-kiszenie
Kapustę przesypujemy do dużej miski, dodajemy utartą marchew, solimy i mieszamy całość. Tak nasoloną zostawiamy na parę godzin, ładnie puści sok .
Kapusta kiszona-kiszenie
Następnie układamy porcjami i ugniatamy ,we wiaderku , lub przy większej ilości w beczce. Podczas ugniatania kapusty odlewamy powstały sok
Kapusta kiszona-kiszenie
dodajemy między warstwy przyprawy oraz koszyczki kopru.
Kapusta kiszona-kiszenie
Kapusta musi być przykryta wytworzonym sokiem. W tym celu dociskamy ją i układamy specjalnie do tego przeznaczone denka