Sposób przygotowania:
Kapusta kiszona na zimę
Kapustę obrać z wierzchnich liści.
Szatkować na drobno, głąby odrzucić.
Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Beczkę plastikową lub drewnianą wyparzyć.
Do wyparzonej beczki, wkładać kolejno kapustę, marchewkę, sól i przyprawy.
Ubijać ubijakiem, tylko delikatnie by nie zbić mocno kapusty.
Gdy już nałożyliśmy całą kapustę do beczki, to przykrywamy ją deseczkami i obciążamy kamieniem.
Przykryć beczkę ściereczką i odstawić na 3 dni w ciepłe miejsce.
Po tym czasie beczkę z kapustą przenieść do piwnicy.
Szatkować na drobno, głąby odrzucić.
Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Beczkę plastikową lub drewnianą wyparzyć.
Do wyparzonej beczki, wkładać kolejno kapustę, marchewkę, sól i przyprawy.
Ubijać ubijakiem, tylko delikatnie by nie zbić mocno kapusty.
Gdy już nałożyliśmy całą kapustę do beczki, to przykrywamy ją deseczkami i obciążamy kamieniem.
Przykryć beczkę ściereczką i odstawić na 3 dni w ciepłe miejsce.
Po tym czasie beczkę z kapustą przenieść do piwnicy.
evita0007