Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Kapusta kiszona na zimę

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kapusta kwaszona jest bardzo zdrowa

Kapusta kiszona na zimę Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kapusta kiszona na zimę

 

  • Kapusta świeża- 10 kg
  • marchewka - 2 kg
  • sól - 0,5 paczki
  • ziele angielskie 10 ziarenek
  • listek laurowy - 10 szt

Sposób przygotowania:

Kapusta kiszona na zimę
Kapustę obrać z wierzchnich liści.
Szatkować na drobno, głąby odrzucić.
Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Beczkę plastikową lub drewnianą wyparzyć.
Do wyparzonej beczki, wkładać kolejno kapustę, marchewkę, sól i przyprawy.
Ubijać ubijakiem, tylko delikatnie by nie zbić mocno kapusty.
Gdy już nałożyliśmy całą kapustę do beczki, to przykrywamy ją deseczkami i obciążamy kamieniem.
Przykryć beczkę ściereczką i odstawić na 3 dni w ciepłe miejsce.
Po tym czasie beczkę z kapustą przenieść do piwnicy.
Kapusta kiszona na zimę
Kapusta obrana z liści wierzchnich i drobno poszatkowana
Kapusta kiszona na zimę
Marchewka obrana, starta na tarce i wymieszana z kapustą