Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kapusta kiszona -pikantna surówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ta jest mega witaminowa ( C + C+ C i jeszcze raz witamina C ).

Kapusta kiszona -pikantna surówka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta kiszona -pikantna surówka

 

  • 20 dag kiszonej kapusty
  • ½ cebuli białej - czosnkowej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 średniej marchewki
  • 1/3 średniej wielkości ogórka
  • 2 łyżki pokrojonego jędrnego szczypioru
  • 1/2 łyżeczki utartego imbiru
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego do smaku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka wody

 

Sposób przygotowania:

Kapusta kiszona -pikantna surówka
Kapustę spróbować czy nie jest za kwaśna i nie trzeba jej przepłukać( jeśli tak- zrobić to i odcisnąć kapustę z nadmiaru soku ) . Kapustę pokroić na kawałki - z reguły kiszona jest w długich pasmach a do tej surówki bardziej komponuje się jak jest drobniejsza . Marchew i ogórek utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ) , paprykę pokroić w bardzo drobno, cebulę i szczypior również. Włożyć do miseczki miód , pieprz i utarty na miałko imbir- wlać olej i wodę- utrzeć dresing. Wymieszać wszystkie składniki tj. kapustę, paprykę, cebulę, ogórek, marchew, szczypior i dresing . Pozostawić surówkę na 10 minut w lodówce by smaki się pomieszały.
Kapusta kiszona -pikantna surówka
Kapustę odciskam z nadmiaru soku ( jesli za kwaśna płuczę )- i kroję na mniejsze kawałeczki
Kapusta kiszona -pikantna surówka
Paprykę, cebulę i szczypior drobno kroję
Kapusta kiszona -pikantna surówka
Marchew i ogórek ucieram na tarce jarzynowej na dużych oczkach
Kapusta kiszona -pikantna surówka
Przygotowuję dresing z oleju, wody, miodu, pieprzu, soli i imbiru