tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Kapusta kwaszona z gaskami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kapusta kwaszona z gąskami.

Kapusta kwaszona z gaskami

Składniki:

Kapusta kwaszona z gaskami

 

  • 8 kg kapusty białej
  • 1 kg marchewki
  • 1 kg grzybów gąsek zielonych
  • łyżka nasion kopru lub kminku
  • łyżka suchych jagód jałowca
  • 17 dag soli

Sposób przygotowania:

Kapusta kwaszona z gaskami
Grzyby gąski bardzo starannie oczyścić i wymyć , następnie około 8 minut obgotować i odcedzić. Wystudzone grzyby pokroić w paski, kapustę poszatkować , a marchew zetrzeć na tartce z dużymi oczkami, Dodać do kapusty grzyby, marchew, przyprawy i wymieszać. ubić w garnku lub słoikach i zakwasić. Ukwaszoną kapustę można rozłożyć do mniejszych opakowań i poddać 15 minutowej pasteryzacji.