ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1017]

Kapusta młoda na podgardlu duszona na szybko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna młoda kapusta na szybko. Zamiast boczku jest nie za tłusty kawałek podgardla. Doskonale pasuje do wysmażenia również do smarowidła czy smalcu.

Kapusta młoda na podgardlu duszona na szybko Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Kapusta młoda na podgardlu duszona na szybko

 

  • kapusta młoda 3 główki,
  • podgardle wieprzowe 70 dag,
  • cebula 1 sztuka,
  • ząbki czosnku 4 sztuki,
  • kostka rosołowa 1 sztuka,
  • cukier 2 łyżki,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • sól 1 łyżeczka,
  • ocet winny 1 łyżeczka,
  • koperek 1 pęczek,
  • mąka pszenna 2 łyżki.

Sposób przygotowania:

Kapusta młoda na podgardlu duszona na szybko
Młodą kapustę pokroić na za drobno, na średnio grubsze kawałki do miski. Świeży kawałek podgardla nie za tłusty drobno pokroić w kosteczkę.

W garnku smażyć na rumiano, pod koniec dodać drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, kostkę rosołową, smażyć jeszcze z 3 minuty, zamieszać i wsypać pokrojoną kapustę, wymieszać.

Dusić pod przykryciem na średnim ogniu z 8 minut, kapusta puści swoje soki, więc wody nie dolewać.

Dodać cukier, pieprz mielony, sól, ocet, wymieszać, wsypać posiekany koperek i mąkę i szybko mieszać do zagęszczenia kapusty, zdjąć z ognia.

Smaczna kapusta jako samodzielne danie lub dodatek do dań obiadowych.
Kapusta młoda na podgardlu duszona na szybko
Podgardle zamiast boczku smakuje doskonale.
Kapusta młoda na podgardlu duszona na szybko
Kapusta pokrojona lepsza jest na grubsze kwałki.
Kapusta młoda na podgardlu duszona na szybko
Po wsypaniu mąki trzeba szybko mieszać do zagęszczenia.
Kapusta młoda na podgardlu duszona na szybko
Idealnie smakjue i na ciepło i na zimno.
Kapusta młoda na podgardlu duszona na szybko
Kapusta młoda na podgardlu duszona na szybko
Kapusta młoda na podgardlu duszona na szybko