BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1424]

Kapusta młoda zasmażana z dodatkiem koperku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kapusta zasmażana jest uwielbiana przez moich domowników. Jest pysznym dodatkiem do kotleta schabowego, podana z tłuczonymi ziemniaczkami.

Kapusta młoda zasmażana z dodatkiem koperku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta młoda zasmażana z dodatkiem koperku

 

  • główka kapusty około 1 kg,
  • pęczek koperku,
  • masło 1 duża łyżka,
  • mąka pszenna 1 łyżka,
  • woda 3/4 szkl,
  • soku z cytryny 2 łyżki,
  • boczek wędzony około 200 g,
  • sól 1 płaska łyżeczka,
  • cukru 1 płaska łyżeczka,
  • pieprzu do smaku,

Sposób przygotowania:

Kapusta młoda zasmażana z dodatkiem koperku
Kapustę obieram z wierzchnich ,brzydkich liści.

Następnie kapustę kroję na ćwiartki, usuwam głąb i szatkuję w cienkie paski.

Poszatkowaną kapustę wkładam do garnka, zalewam wodą.

Dodaję soli, pieprzu i cukru, całość mieszam i doprowadzam do zagotowania.

Gotuję pod przykryciem na małym ogniu do miękkości ok. 10 - 15 minut, (tak aby nie rozgotować kapusty ) co jakiś czas mieszam. 

Na koniec dodaję sok z cytryny .

Boczek wędzony kroję w kostkę, następnie podsmażam na patelni do wytopienia tłuszczu. 

Do wytopionego boczku dodaję masła, gdy masło się rozpuści dodaję 1 -2 łyżki mąki cały czas mieszam by powstała gładka, jednolita zasmażka. 

Całość przekładam do kapusty, dokładnie mieszam i chwilę gotuję.

Zdejmuję z ognia dodaję posiekany koperek i ponownie mieszam.

W razie potrzeby doprawiam pieprzem i solą.
Kapusta młoda zasmażana z dodatkiem koperku
Kapustę obieramy z wierzchnich liści ,kroimy na ćwiartki i szatkujemy
Kapusta młoda zasmażana z dodatkiem koperku
Poszatkowaną kapustę ugotować, dodać przyprawy,
Kapusta młoda zasmażana z dodatkiem koperku
Na samym końcu dodać poszatkowany koperek i natkę pietruszki
Kapusta młoda zasmażana z dodatkiem koperku
Gotową kapustę podawać do obiadu do drugiego dania