tparafiniuk

tparafiniuk

Kuchcik
[Przepisów: 3]

kapusta na żeberkach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kapustę gotujemy około 45 minut dodajemy żeberka pokrojone w kawałki i gotujemy 1 godz po czym zasmażamy

kapusta na żeberkach

Składniki:

kapusta na żeberkach

 

  • kapusta kiszona /nie kwaszona/ 1 kg
  • żeberka około 70 dkg
  • przyprawy /liść laurowy, ziele angielskie,
  • vegete, pieprz, sól, kminek,czosnek, cebula.
  • Do zasmażki:słonina, mąka.

 

 

Sposób przygotowania:

kapusta na żeberkach
Z kapusty wyciskamy nadmiar soku /kwasu/, kroimy i wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy.
W tym czasie przygotowujemy żeberka: myjemy i kroimy na porcje.Następnie obieramy cebulę średniej wielkości i 2 ząbki czosnku, kroimy i dodajemy do kapusty. po 45 minutach dodajemy do kapusty żeberka i przyprawy /liście laurowe, ziele angielskie, kminek,vegete.
Gotujemy aż żeberka bedą miękkie.
Przygotowanie zasmażki
Kroimy słoninę w kostkę i topimy, nastepnie dodajemy mąkę 2 łyżki stołowe, mieszamy doprowadzjąc do brązowego koloru, zalewamy wodą w ilosci 1/2 szklanki, zagotowujemy i dodajemy do kapusty.
Podajemy z parowańcami lub żytnim chlebem.
Smacznego!!!!