jadzia

jadzia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Kapusta nadziewana

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kto nie ma czasu na gołąbki ,robi w całości główke kapusty nadziewaną ,zapiekaną.Polecam.

Kapusta nadziewana

Składniki:

Kapusta nadziewana

 

  • 1główka kapusty wagi ok.1 kg.
  • 50 dkg, mięsa mielonego
  • 2 czerstwe bułeczki
  • 2jajka
  • gałka muszkatułowa
  • papryka
  • 3 cebule
  • 4plasterki słoniny lub tłustej wędliny
  • sól,pieprz
  • 3 marchewki
  • pół szklanki rosołu (może być z kostki rosolowej)

Sposób przygotowania:

Kapusta nadziewana
Kapuste umyć,usunąc głąb,włożyć główke do wrzącej wody i gotować ok. 15 min.Po czym włożyć do zimnej wody,odsączyc i rozluznić liście. Przygotować nadzienie: namoczyć bułki,odcisnąc,dodać do mielonego mięsa wraz z jajkami,solą pieprzem,utartą gałka muszkatulowa (troszke jej utrzec tak do smaku) dodać jeszcze 1łyżeczke papryki słodkiej papryki w proszku i 1 cebule posiekana i usmażona na tłuszczu.Wymieszać.Pomiędzy każdy lisc kapusty kłaśc po łyżce farszu.Całą główke ułożyć w żaroodpornym naczyniu i przybrać z wierzchu paskami słoniny lub wędliny.Cebule obrac pokroić w ćwiartki.Marchew pokrajać w pasterki.Obłożyc tymi warzywami-można tez dodać parę obranych ziemniakow-głowke kapusty dookoła.Zalać wszystko rosołem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. około 1 godz..Krajać niczym tort,ale w grubsze porcje:do tego podać jarzynki i ew, coś do picia.