Sposób przygotowania:
Kapusta nadziewana
Kapuste umyć,usunąc głąb,włożyć główke do wrzącej wody i gotować ok. 15 min.Po czym włożyć do zimnej wody,odsączyc i rozluznić liście. Przygotować nadzienie: namoczyć bułki,odcisnąc,dodać do mielonego mięsa wraz z jajkami,solą pieprzem,utartą gałka muszkatulowa (troszke jej utrzec tak do smaku) dodać jeszcze 1łyżeczke papryki słodkiej papryki w proszku i 1 cebule posiekana i usmażona na tłuszczu.Wymieszać.Pomiędzy każdy lisc kapusty kłaśc po łyżce farszu.Całą główke ułożyć w żaroodpornym naczyniu i przybrać z wierzchu paskami słoniny lub wędliny.Cebule obrac pokroić w ćwiartki.Marchew pokrajać w pasterki.Obłożyc tymi warzywami-można tez dodać parę obranych ziemniakow-głowke kapusty dookoła.Zalać wszystko rosołem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. około 1 godz..Krajać niczym tort,ale w grubsze porcje:do tego podać jarzynki i ew, coś do picia.
pusieczek2@wp.pl
hoffija44
jadzia