Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kapusta pekińska w orientalnym smaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczny dodatek na ciepło do obiadu. Do duszenia można wykorzystać grubsze liście kapusty pekińskiej.

Kapusta pekińska w orientalnym smaku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta pekińska w orientalnym smaku

 

  • 40 dag kapusty pekińskiej
  • 1 por
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 papryczki chilli
  • sól
  • pieprz
  • ocet winny
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
  • przyprawa jarzynka
  • szczypiorek usiekany

Sposób przygotowania:

Kapusta pekińska w orientalnym smaku
Kapustę umyć i poszatkować. Por pokroić w krążki i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać kapustę, wlać 2-3 łyżki wody i dusić do miękkości. W trakcie duszenia dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę, odrobinę octu, przyprawy jarzynka i pieprzu. Miękką kapustę doprawić sosem sojowym, wymieszać i razem chwilkę poddusić. Na samym końcu dodać do smaku oleju sezamowego, wymieszać, posypać szczypiorkiem, podawać. 
Kapusta pekińska w orientalnym smaku
Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojony w krążki por
Kapusta pekińska w orientalnym smaku
Dodać poszatkowaną kapustę wlac 2-3 łyżki wody
Kapusta pekińska w orientalnym smaku
Do pół miękkiej kapusty dodać papryczkę chilli
Kapusta pekińska w orientalnym smaku
Przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać