Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kapusta pekińska z marchewką i słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Surówka z kapusty pekińskiej ze słonecznikiem jest bajecznie łatwa do przygotowania, smaczna i zdrowa.

Kapusta pekińska z marchewką i słonecznikiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kapusta pekińska z marchewką i słonecznikiem

 

  • 10-15 dag kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki ziaren słonecznika
  • 1/4 szklanki kukurydzy konserwowej
  • 1 kiszony ogórek
  • przyprawa curry do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kapusta pekińska z marchewką i słonecznikiem
Kapustę pekińską umyć, pokroić. Obraną marchew i kiszonego ogórka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Kukurydzę osączyć z zalewy, cebulę drobno posiekać. Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski, oprószyć przyprawą curry, czosnkiem granulowanym i szczyptą soli, skropić oliwą, wymieszać. Posypać uprażonymi ziarnami słonecznika, podawać.
Kapusta pekińska z marchewką i słonecznikiem
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni
Kapusta pekińska z marchewką i słonecznikiem
Przygotować wszystkie potrzebne składniki