dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Kapusta przekładana z mięsem i ziołami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tego jeszcze nie jedliście-moja rodzinka zjadła spałaszowała całe;)

Kapusta przekładana z mięsem i ziołami

Składniki:

Kapusta przekładana z mięsem i ziołami

 

  • 1 duża główka kapusty włoskiej
  • 1 litr bulionu
  • 75 dag mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
  • 15 dag ryżu
  • 2 cebule
  • olej
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • pieprz ziołowy
  • sól

Sposób przygotowania:

Kapusta przekładana z mięsem i ziołami
Ryż ugotuj na półmiekko w osolonym wrzatku.
Z kapusty zdejmij wierzchnie liście, wytnij głąg. Główkę włóż do garnka wycięciem do dołu (podobnie jak na gołąbki). Zalej bulionem i gotuj na małym ogniu, aż wierzchnie liście będa miękkie. Kapustę wyjmij na stolnicę i zdejmij miękkie liście. Główkę gotuj dalej, az kilka kolejnych liści straci jędrność. Czynność powtarzaj do czasu, gdy liście całej główki będą elastyczne.
Cebulę obierz, posiekaj, zrumień na oleju. Dodaj do mięsa razem z ryżem, jajkiem i posiekana natką. Wymieszaj, dopraw do smaku.
Ceramiczną lub żaroodporną miskę(powinna być większa od kapusty) natłuść olejem. Wyłóż ją wierzchnią warstwa liści (2-3)najbardziej miękkie odłóż). Na liściach rozprowadź warstwę farszu. Przykryj kolejną warstwą liści, a potem farszu. W ten sposób zużyj wszystkie liście i cały farsz.
Wierzch przykryj odłożonymi liśćmi, całość skrop olejem i bulionem. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i zapiekaj 45 minut. Po tym czasie kapustę wyjmij na talerz, odwracając miskę-gotowe!:)