Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kapusta w białym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kapustę podawać jako dodatek do dania z mięsem.

Kapusta w białym sosie

Składniki:

Kapusta w białym sosie

 

Sposób przygotowania:

Kapusta w białym sosie
Kapustę poszatkować, włożyć do rondla zalać wodą, zagotować, odcedzić. Na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać kapustę i chwilę smażyć. Kostkę rosołową rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody, wlać do kapusty, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dusić do miękkości. Miękką kapustę wyjąć łyżką cedzakową na półmisek. Śmietankę wymieszać z 1 łyżką zimnej wody i mąką ziemniaczaną, wlać do sosu z kapusty i zagotować, przyprawić do smaku. Polać kapustę na półmisku.

Tagi:

kapusta