zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Kapusta w zalewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Surówka, która w lodówce może stać nawet dwa miesiące.

Kapusta w zalewie

Składniki:

Kapusta w zalewie

 

  • 2 kg białej kapusty
  • 2 duże marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • główka czosnku
  • 1/2 szklanki oleju

 

  • Zalewa:
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki octu
  • 2 łyżki soli

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kapusta w zalewie
Kapustę szatkujemy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w cienkie paseczki. Wszystko dokładnie mieszamy.

Wodę zagotować. Rozpuścić w niej cukier i sól. Dolać ocet i zagotować.

Gorącą zalewą podlewamy wcześniej przygotowane warzywa. Zostawiamy na noc przykryte ściereczką. Rano dolewamy olej i wszytsko dokładnie mieszamy. Nakładamy do słoików. Nie gotujemy. W lodówce może stać do 2 miesięcy.

Tagi:

kapusta