LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kapusta wigilijna 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tradycyjna, postna potrawa na wigilijny stół.

Kapusta wigilijna 3 Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kapusta wigilijna 3

 

  • kapusta kiszona 1 kg
  • grzyby suszone 10 dkg
  • cebula 1
  • oliwa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kapusta wigilijna 3
Suszone grzyby namoczyć, poszatkować. Kapustę dobrze odcisnąć z soku, włożyć do rondla. Podlać oliwą. Dodać grzyby i zalać czystą wodą, w której się moczyły. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić do kapusty z grzybami. Wszystko dusić do miękkości na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, uważając, by się nie przypaliło. Pod koniec duszenia doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorące z ziemniakami lub chlebem.
Kapusta wigilijna 3
Moczenie suszonych grzybów do kapusty wigilijnej.