Sposób przygotowania:
Kapusta włoska kwaszona
Oczyścić kapustę, wyciąć głąb i drobno poszatkować. Posolić
i wymieszać.Jabłka obrać, umyć, pokroić w plastry. Ogórki obrać, umyć i drobno pokroić. Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem, wkładać do garnka kamiennego
i mocno ubijać. Na wierzch kapusty położyć talerz i obciążyć.
Przykryć pokrywką. Po dwóch tygodniach kapustę przełożyć do słoików, ręką ubić mocno, pasteryzować 20 minut. Odstawić w chłodne miejsce.
i wymieszać.Jabłka obrać, umyć, pokroić w plastry. Ogórki obrać, umyć i drobno pokroić. Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem, wkładać do garnka kamiennego
i mocno ubijać. Na wierzch kapusty położyć talerz i obciążyć.
Przykryć pokrywką. Po dwóch tygodniach kapustę przełożyć do słoików, ręką ubić mocno, pasteryzować 20 minut. Odstawić w chłodne miejsce.