dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Kapusta z grochem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 180
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sycące danie na kolacje wigilijne. Wywodzące się z tradycyjnej kuchni mazurskiej. Warto wypróbować :)

Kapusta z grochem

Składniki:

Kapusta z grochem

 

Sposób przygotowania:

Kapusta z grochem

Krok 1:

Kapusta z grochem
Groch i ziemniaki gotujemy do miękkości.

Dzień wcześniej groch zalewamy wodą i odstawiamy. Następnego dnia groch gotujemy do miękkości w tej samej wodzie co się moczył.

Ziemniaki obieramy i gotujemy z odrobiną soli. Kapustę płuczemy, odsączamy i siekamy.

Gotujemy w niewielkiej w szklance wody do miękkości.

Krok 2:

Kapusta z grochem
Częśc ugotowanego grochu miksujemy z ziemniakami.

Cebulę obieramy i siekamy. Następnie szklimy na niewielkiej ilości oleju. Pół szklanki grochu odkładamy.

Pozostały groch mieszamy z ugotowanymi ziemniakami i dokładnie miksujemy.

Krok 3:

Kapusta z grochem
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i chwilę podgrzewamy.

Do kapusty dodajemy zmiksowany groch z ziemniakami i cebulę. Doprawiamy do smaku.

Całość chwilę podgrzewamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy odłożony cały groch.

Smacznego!