Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i grzybami
Kapustę kiszoną ugotować, pokroić drobno. Grzyby suszone zamoczyć dzień wcześniej i gotować do miękkości. Pokroić drobno i wymieszać z kapustą. Przyprawić pieprzem i solą do smaku. Można dodać ugotowanej kaszy gryczanej .
Ciasto na pierogi wyrobić z mąki, jajka i gorącej wody, rozwałkować cieniutko i wykrawać krążki szklanką. Wkładać przygotowany farsz i sklejać pierogi, zrobić ozdobne brzegi. Wrzucać na wrzątek lekko posolony i gotować odkryte około 2 minuty od zagotowania.
Wyjmować łyżką cedzakową, można zahartować przelewając zimną wodą.
Podawać okraszone cebulką z tłuszczem na ciepło.
Ciasto na pierogi wyrobić z mąki, jajka i gorącej wody, rozwałkować cieniutko i wykrawać krążki szklanką. Wkładać przygotowany farsz i sklejać pierogi, zrobić ozdobne brzegi. Wrzucać na wrzątek lekko posolony i gotować odkryte około 2 minuty od zagotowania.
Wyjmować łyżką cedzakową, można zahartować przelewając zimną wodą.
Podawać okraszone cebulką z tłuszczem na ciepło.