jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Pierogi z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 250
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Takie pierogi z kapusty z grzybami można podawać okraszone, jako samodzielne danie, lub z czerwonym barszczem przepijając.

Pierogi z kapustą i  grzybami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami

 

  • Ciasto:
  • mąka 300 g
  • sól do smaku szczypta
  • woda gorąca
  • 1/2 szklanki
  • jajko 1 szt.

 

  • Farsz:
  • kapusta kiszona 200 g
  • grzyby 50 g
  • sól i pieprz do smaku
  • cebulka 1 szt.
  • tłuszcz 1 łyżka
  • kasza gryczana ugotowana 30 g

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami
Kapustę kiszoną ugotować, pokroić drobno. Grzyby suszone zamoczyć dzień wcześniej i gotować do miękkości. Pokroić drobno i wymieszać z kapustą. Przyprawić pieprzem i solą do smaku. Można dodać ugotowanej kaszy gryczanej . 

Ciasto na pierogi wyrobić z mąki, jajka i gorącej wody, rozwałkować cieniutko i wykrawać krążki szklanką. Wkładać przygotowany farsz i sklejać pierogi, zrobić ozdobne brzegi. Wrzucać na wrzątek lekko posolony i gotować odkryte około 2 minuty od zagotowania.

Wyjmować łyżką cedzakową, można zahartować przelewając zimną wodą. 

Podawać okraszone cebulką z tłuszczem na ciepło.

Pierogi z kapustą i  grzybami
Na stolnic wsypac mąkę przesianą , dodać jajko i gorącą wodę
Pierogi z kapustą i  grzybami
Wyrobić ciuasto elastyczne i miękkie , odłożyć pod ściereczkę na 30 minut .
Pierogi z kapustą i  grzybami
Cisto rozwałkować i nakładac farsz z kapusty i grzybów z dodatkiem kaszy
Pierogi z kapustą i  grzybami
Zlepić pierogi i zrobić ozdobny wzorek na brzegach pierogów
Pierogi z kapustą i  grzybami
Wrzucać na gorącą i gotującą wodę
Pierogi z kapustą i  grzybami
Wyjmować p 2 minutach od zagotowania