migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kapusta z grochem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Kapustę z grochem bardzo lubię choć przyznam szczerze, że dawno nie jadłam. Dlatego też postanowiłam ugotować a przy okazji podzielić się przepisem. Kapustka wyszła przepyszna. Ja lubię z takim rozpadającym się grochem, który zagęszcza całość i nie r

Kapusta z grochem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kapusta z grochem

 

  • 1,2 kg kiszonej kapusty
  • ok 600 g grochu połówek
  • woda
  • 4 listki laurowe
  • kilka ziarenek angielskiego ziela
  • sól

Sposób przygotowania:

Kapusta z grochem
Kiszoną kapustę przepłukać we wodzie, jak bardzo kwaśna to dwa razy. Przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać odrobinę soli, listki laurowe i angielskie ziele. Przykryć i gotować ok 30 minut. Potem odkryć i gotować do miękkości, jeśli płyn za bardzo odparuje a kapusta będzie jeszcze twardawa to podlać wodą. Płyn w większości trzeba odparować ale na dnie musi trochę go zostać.

Groch zalać wodą i ugotować wedle uznania. Ja gotuje na taki już rozpadający się i gdzieniegdzie całe połówki, ma konsystencję takiej luźnej papki. Jeśli ktoś lub całe ziarna to musi groch ugotować al'dente i odlać nadmiar wody.

Do ugotowanej kapusty dodać ugotowany groch. Wszystko dokładnie wymieszać. Kapusta powinna mieć konsystencję takiej lekko gęstej papki i lekko nabierać się na łyżkę. Jeśli jest zbyt gęsta i sucha dolać nieco przegotowanej wody i ponownie wymieszać.
Kapusta z grochem
Kiszoną kapustę przepłukać we wodzie, jak bardzo kwaśna to dwa razy.
Kapusta z grochem
Groch zalać wodą i ugotować wedle uznania. Ja gotuje na taki już rozpadający się i gdzieniegdzie całe połówki

Tagi:

kapusta groch