Sposób przygotowania:
Kapusta z grochem
Kiszoną kapustę przepłukać we wodzie, jak bardzo kwaśna to dwa razy. Przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać odrobinę soli, listki laurowe i angielskie ziele. Przykryć i gotować ok 30 minut. Potem odkryć i gotować do miękkości, jeśli płyn za bardzo odparuje a kapusta będzie jeszcze twardawa to podlać wodą. Płyn w większości trzeba odparować ale na dnie musi trochę go zostać.
Groch zalać wodą i ugotować wedle uznania. Ja gotuje na taki już rozpadający się i gdzieniegdzie całe połówki, ma konsystencję takiej luźnej papki. Jeśli ktoś lub całe ziarna to musi groch ugotować al'dente i odlać nadmiar wody.
Do ugotowanej kapusty dodać ugotowany groch. Wszystko dokładnie wymieszać. Kapusta powinna mieć konsystencję takiej lekko gęstej papki i lekko nabierać się na łyżkę. Jeśli jest zbyt gęsta i sucha dolać nieco przegotowanej wody i ponownie wymieszać.
Groch zalać wodą i ugotować wedle uznania. Ja gotuje na taki już rozpadający się i gdzieniegdzie całe połówki, ma konsystencję takiej luźnej papki. Jeśli ktoś lub całe ziarna to musi groch ugotować al'dente i odlać nadmiar wody.
Do ugotowanej kapusty dodać ugotowany groch. Wszystko dokładnie wymieszać. Kapusta powinna mieć konsystencję takiej lekko gęstej papki i lekko nabierać się na łyżkę. Jeśli jest zbyt gęsta i sucha dolać nieco przegotowanej wody i ponownie wymieszać.