Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kapusta z grzybami i cresto di gallo

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Cresto di gallo to po prostu wyjątkowo ozdobny makaron . Po polsku to ,, koguci grzebień ". A ta kapustka to taka wyjątkowo szybka wersja .

Kapusta z grzybami i cresto di gallo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta z grzybami i cresto di gallo

 

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 dag suszonych grzybów
  • 1/4 szklanki oleju
  • pieprz mielony
  • cukier
  • 1 kostka bulionowa ( drobiowa )
  • 25 dag makaronu cresto di gallo

 

Sposób przygotowania:

Kapusta z grzybami i cresto di gallo
Normalnie kapustę z grzybami duszę tak jak bigos trzy dni z przerwami. Ale czasem chce się takiej kapustki już i teraz . Idę wtedy na kompromis . Namoczyć grzyby ( można wieczorem - można rano ) . Kapustę przepłukać , by nie była za kwaśna . Zalać wodą . Gotować przez 30 minut .W tym czasie zalać grzyby świeżą wodą ( 1 szklanka ) i gotować na małym gazie 20 minut. Odcedzić kapustę .Odcedzić grzyby wlewając wodę z gotowani do kapusty . Grzyby drobno pokroić dodać do kapusty .Wrzucić kostkę bulionową . Wlać oliwę . Dusić kapustę przez następne 30 minut ( płyn powinien odparować ). Doprawić do smaku cukrem , pieprzem mielonym .W czasie kiedy kapusta się dusi zagotować w dużym garnku osoloną wodę . Ugotować makaron al dente - odcedzić . Wymieszać makaron z kapustą i chwilę ogrzewać .
Kapusta z grzybami i cresto di gallo
Etap 1
Kapusta z grzybami i cresto di gallo
Etap 2
Kapusta z grzybami i cresto di gallo
Etap 3
Kapusta z grzybami i cresto di gallo
Etap 4