Sposób przygotowania:
Kapusta z grzybami i cresto di gallo
Normalnie kapustę z grzybami duszę tak jak bigos trzy dni z przerwami. Ale czasem chce się takiej kapustki już i teraz . Idę wtedy na kompromis . Namoczyć grzyby ( można wieczorem - można rano ) . Kapustę przepłukać , by nie była za kwaśna . Zalać wodą . Gotować przez 30 minut .W tym czasie zalać grzyby świeżą wodą ( 1 szklanka ) i gotować na małym gazie 20 minut. Odcedzić kapustę .Odcedzić grzyby wlewając wodę z gotowani do kapusty . Grzyby drobno pokroić dodać do kapusty .Wrzucić kostkę bulionową . Wlać oliwę . Dusić kapustę przez następne 30 minut ( płyn powinien odparować ). Doprawić do smaku cukrem , pieprzem mielonym .W czasie kiedy kapusta się dusi zagotować w dużym garnku osoloną wodę . Ugotować makaron al dente - odcedzić . Wymieszać makaron z kapustą i chwilę ogrzewać .
evita0007