Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Kapusta z grzybami wg Joanny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szybka i smaczna potrawa idealna, jako przystawka. Szybka w przygotowaniu.

Kapusta z grzybami wg Joanny

Składniki:

Kapusta z grzybami wg Joanny

 

  • 1/2 kg kwaszonej kapusty
  • 1 szklanka wody
  • 1 cebula
  • 1/2 łyzeczki kminku
  • 100g masła
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kapusta z grzybami wg Joanny
Kapustę kroimy, zalewamy wodą (wrzącą), dodajemy kminek i gotujemy przez 30 minut pod przykryciem. W tym samym czasie dodajemy do małego garnka grzyby, zalewamy niedużą iloscią wody i dusimy aż będą miękkie. Następnie je chłodzimy i odsączamy, zachowując wywar. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, tak samo jak przygotowane wcześniej grzyby. Cebulę smażymy na oleju aż będzie miękka. Grzyby łączymy z kapustą i wywarem, wsypujemy cebulę. Dodajemy masło i pieprz do smaku. Gotujemy przez 10 minut bez przykrycia.