Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Kapusta z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z ziemniakami lub pieczywem

Kapusta z koperkiem

Składniki:

Kapusta z koperkiem

 

  • 1 kg białej kapusty,
  • 3 kwaśne jabłka, szklanka mleka,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 10 dag gotowanej szynki,
  • 15 dag gotowanej wołowiny,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • sól, pieprz, ostra papryka

Sposób przygotowania:

Kapusta z koperkiem
Kapustę oczyścić, poszatkować. W rondlu zagotować mleko, włożyć kapustę i smalec, posolić. Dusić około 15 minut, przez pierwsze 5 min bez pokrywki. Szynkę i mięso pokroić w kostkę, dodać do kapusty, dusić jeszcze 10 min. Jabłka obrać, oczyścić z nasion, zetrzeć na grubej tarce. Koperek opłukać, otrzepać z wody, posiekać. Jabłka i koperek dodać do kapusty, dusić jeszcze 5 min. Kapustę przyprawić do smaku solą i pieprzem.