mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kapusta z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Młoda kapustka najlepiej smakuje mi z koperkiem. Moja Mama czasem zaprawia kapustkę pomidorami, też jest dobra w tej wersji.

Kapusta z koperkiem

Składniki:

Kapusta z koperkiem

 

  • 1 duża lub 2 mniejsze główki młodej kapusty
  • pęczek koperku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kawałek słoniny
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz
  • przyprawa Maggi, Vegeta
  • ew. odrobina octu

 

Sposób przygotowania:

Kapusta z koperkiem
Kapustę umyć i poszatkować. Następnie przełożyć do garnka z wodą(tak aby kapusta była w niej zanurzona). Gotować do miękkości, odcedzić.
Na patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczki słoninkę, po czym wrzucić do niej drobno posiekaną cebulkę. Mąkę zatrzepać na tłuszczu z cebulką, następnie dodać to do garnka z kapustą. Przyprawić całość do smaku pieprzem, przyprawą Maggi i Vegetą (uważać, aby nie przesolić!).
Na koniec dorzucić drobno posiekany koperek wraz z natką pietruszki.