motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Kapusta z koperkiem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zdrowa i smaczna kapusta z koperkiem i grzybkami jest smaczna do obiadu

Kapusta z koperkiem i pieczarkami

Składniki:

Kapusta z koperkiem i pieczarkami

 

  • 1 główka kapusty białej
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki mąki
  • 50 dkg pieczarek
  • koper
  • kucharek
  • sól
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Kapusta z koperkiem i pieczarkami
Kapustę oczyszczamy i szatkujemy. Dajemy do garnka z wodą razem z 1 łyżką smalcu, i gotujemy pod przykryciem do miękkości, doprawiamy kucharkiem. Pieczarki obieramy i kroimy. Tłuszcz rozgrzewamy i dusimy pokrojone pieczarki ok. 15 min. Doprawiamy kucharkiem. Uduszone pieczarki dodajemy pod koniec gotowania kapusty. 1łyżkę smalcu topimy na patelni, dodajemy mąkę, rumienimy. Jak już jest mąka zarumieniona podlewamy wodą i energicznie mieszamy. Jak jest dokładnie wymieszane dodajemy do gotującej kapusty z pieczarkami. Mieszając gotujemy jeszcze 2 min. Ściągamy z ognia dodajemy ocet i posiekany koperek.

Tagi:

kapusta