Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Wigilijna kapusta duszona z prawdziwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Tę kapustę przygotowuję co roku na wigilijny stół, bo taka najbardziej nam smakuje. Duszona z prawdziwkami na maśle jest naprawdę pyszna.

Wigilijna kapusta duszona z prawdziwkami

Składniki:

Wigilijna kapusta duszona z prawdziwkami

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 50 dag grzybów prawdziwków (mrożone)
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka łyżek masła lub margaryny do duszenia

Sposób przygotowania:

Wigilijna kapusta duszona z prawdziwkami
1. Kapustę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości, po tym czasie kapustę dokładnie odcedzamy. 2. Do odcedzonej kapusty dodajemy rozmrożone prawdziwki i masło. Kapustę z prawdziwkami dusimy na małym ogniu około 30 minut cały czas mieszając. Pod koniec duszenia kapustę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy. Rady: Do kapusty możemy użyć suszonych grzybów, które wcześniej trzeba namoczyć. A w sezonie grzybowym użyć świeżych grzybów.

Tagi:

kapusta