Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kapusta zasmażana z marchewką i groszkie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Doskonała jako dodatek do obiadu lub samodzielna potrawa.

Kapusta zasmażana z marchewką i groszkie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta zasmażana z marchewką i groszkie

 

  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 1/4 dużej główki kapusty pekińskiej
  • 1 duża marchewka
  • 10 dkg mrożonego zielonego groszku
  • 1 czubata łyżka masła roślinnego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżki przyprawy do bigosu
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Kapusta zasmażana z marchewką i groszkie
W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju. Zrumienić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Kapustę poszatkować, dodać do cebuli. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do kapusty. Wymieszać i smażyć razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Do kapusty z marchewką dodać mrożony groszek, masło roślinne, cukier, przyprawę do bigosu, trochę soli i pieprzu. Wlać pół szklanki wody. Garnek przykryć. Warzywa dusić na średnim ogniu do miękkości. Jak warzywa będą już miękkie, a prawie cały płyn odparuje, oprószyć je mąką. Wymieszać i chwilkę podsmażać. Podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielną potrawę.
Kapusta zasmażana z marchewką i groszkie
Pokrojona w kostkę cebula zrumieniona na oleju.
Kapusta zasmażana z marchewką i groszkie
Poszatkowana kapusta i starta marchewka dodane do cebuli.
Kapusta zasmażana z marchewką i groszkie
Groszek masło roślinne i przyprawy dodane do kapusty z marchewką i cebulą.
Kapusta zasmażana z marchewką i groszkie
Miękkie warzywa oprószone mąką pszenną.