Sposób przygotowania:
Kapustkowa kartoflanka
Liście kapusty umyć. Pociąć na długie paski a potem w ,,julienkę". Obrać, umyć i pokroić w kostkę ziemniaki. Marchew oskrobać , umyć , przekroić na pół. Do garnka włożyć mięso , ziemniaki, kapustę . Zalać wodą tak by zakryła składniki ( ok. 4 szklanek). Dodać przyprawy do zup ( ilość zależy od tego jakiej używamy ) lub kostkę rosołową. Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować ok. 45 minut przy uchylonej pokrywce. Wyjąć mięso *.Wsypać koper. Zagotować. Doprawić do smaku. * z mięsa zależnie od tego jakie użyliśmy robimy II Danie - albo obieramy porcję rosołową i robimy pierogi , paszteciki, krokiety, naleśniki z mięsem - albo np. panierowane mięso z udka , udko w sosie itp.