kara-age z kurczaka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

najlepiej marynowac w woreczku plastykowym.Włożyć do lodówki

kara-age z kurczaka

Składniki:

kara-age z kurczaka

 

  • 900 g kurczaka( mięso ciemne z udek bez kości)

 

  • marynata:6 Dł sake lub innego alkoholu
  • 3Dł soja sosu
  • 1Dł soku z imbiru (zetrzeć odcisnąć
  • 1 ząbek startego czosnku
  • Mąka do obtaczania

Sposób przygotowania:

kara-age z kurczaka
pokrojone w kawałki mięsa z udek (jest bardziej soczyste) ,można też z innej części ( bez kości) zamarynować w marynacie.
Marynata bardzo prosta :składniki wymieszać.
Wyjąć woreczek z marynowanym kurczakiem z lodòwki, zasypać mąkę (oczywiście można obtaczać marynowane kawałki na talerzu)
Wrzucać po parę na gorący (170 C), głęboki olej
Zarumieniċ.
Tutaj podaje się to na poszatkowanej kapuście ale salata też się
nadaje
No i miseczka gorącego ryżu...