Sposób przygotowania:
,,Karbowanka,, z buniowym sosem a'la bolognese
Pomidory zalać wrzącą wodą i zostawić na 5 minut. Zlać wodę . Przekroić na ćwiartki. Usunąć zielone części przy szypułkach. Zdjąć skórki. Pokroić w drobną kostkę. Cebule obrać z łusek i pokroić w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę na złoto. Dołożyć mięso i smażyć na rumiano rozdrabniając jednocześnie na małe grudki. Dorzucić pokrojone pomidory. Wlać 1 szklankę wody. Posypać przyprawami ( sól, pieprz, tymianek, lawenda, cukier).Wymieszać. Przykryć i dusić na małym gazie pod szczelnym przykryciem ok. 45 minut , dolać resztę wody i dusić jeszcze 30 minut przy uchylonej pokrywce. Dodać koncentrat. Wymieszać. Zagotować i doprawić. Ugotować al'dente w osolonej wodzie ,, karbowankę,, ( makaron). Odcedzić. Podawać na głębokich talerzach . *Można wymieszać makaron z sosem lub podawać sos na makaronie.