Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Świderki z sosem mięsno-pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sos w stylu pośpiesznego bolognese ( bo ten prawdziwy powinien gotować się nawet 4 godziny). Świderki zamiast spaghetti. Czyli obiad w stylu włoskim po polsku bo Bunia zwyczajnie ma ,, lenia ".

Świderki z sosem mięsno-pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świderki z sosem mięsno-pomidorowym

 

  • 12,5 dag makaronu świderki
  • 12,5 dag mięsa mielonego mieszanego
  • 2 cebule
  • 2 pomidory ( lub przecier domowy ok.1/2 szklanki)
  • 4 łyżki oleju ( ryżowy, słonecznikowy, z pestek winogron)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka miodu
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • oregano suszone do smaku
  • tymianek suszony do smaku
  • szczypta suszonej lawendy do smaku
  • szczypta rozmarynu do smaku
  • szczypta suszonego cząbru do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • maggi w płynie do smaku

 

Sposób przygotowania:

Świderki z sosem mięsno-pomidorowym
Kilka godzin wcześniej ( o ile nie mamy zamrożonych w zapasie) usunąć z pomidorów środki i włożyć je do zamrażalnika .

Wyjąć godzinę przed gotowaniem. Gdy lekko z wierzchu odtają usunąć skórkę ( schodzi jak by była sparzona) , a pomidory zmrożone utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej.

Nastawić wodę na makaron. Zagotowaną osolić i wrzucić makaron. Ugotować ( coś między al'dente a miękkim).Odcedzić . Skropić łyżka oleju i po wymieszaniu zostawić by ostygł.

Obrać cebulę i pokroić w drobną kosteczkę. W garnku o grubym dnie ( lub głębokiej patelni) rozgrzać resztę oleju i podsmażyć na nim do zeszklenia cebulę.

Wrzucić usiekany drobno czosnek i mięso. Smażyć, aż mięso się zrumieni.

Dorzucić pomidory, po szczypcie ziół ( bez natki pietruszki), pieprzu i soli.

Dolać bulion. Dusić przykryte ok. 1,5 godziny na bardzo małym gazie.

Dodać koncentrat . Wymieszać- zagotować. Doprawić do smaku miodem, ziołami i maggi wg potrzeby. Wrzucić do sosu makaron i natkę pietruszki. Wymieszać i zostawić na 2-3 godziny.

Przed podaniem podgrzać mieszając .

Tak zrobiony makaron smakuje bardziej jak zapiekanka niż jak makaron z sosem bolognese.



* Pewnie niektórzy czytając przepis skwitują go uwagą - jakiż to ,,leniwy" przepis jak się tyle trzeba przy potrawie nachodzić . Otóż w tym jest haczyk. Nie róbcie tej potrawy od początku do końca jednego dnia. Warto mieć zawsze ugotowany wcześniej w większej ilości sos ( mrozimy go w porcjach po szklance na osobę) i wykorzystać makaron ugotowany dzień wcześniej np. do zupy ( gotujemy po prostu więcej). Mieszamy makaron z rozmrożonym i podgrzanym mocno sosem i zostawiamy ostygnięty w lodówce , a następnego dnia tylko podgrzewamy.



** Zmieliłam łopatkę bez kości i chude mięso z wołowego rostbefu



***Jeśli nie mamy ziół oddzielnie to używamy mieszanki ziół prowansalskich



**** Jeśli ktoś lubi może posypać dodatkowo utartym pikantnym łatwo rozpuszczającym się serem.
Świderki z sosem mięsno-pomidorowym
Przetarte pomidory z zamrożonych w całości
Świderki z sosem mięsno-pomidorowym
Ugotować makaron świderki i odcedzić - zmieszać z odrobiną oleju by się nie skleił
Świderki z sosem mięsno-pomidorowym
Podsmażyć cebulę-następnie mięso- dolać bulion -zioła i przyprawy i dusić 2 godziny na małym gazie
Świderki z sosem mięsno-pomidorowym
Doprawiony koncentratem - miodem i resztą przypraw sos wymieszać z makaronem i natką