SUPERPRZEPIS

Farfale z sosem mięsno-dyniowym

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Farfale z sosem mięsno-dyniowym Więcej zdjęć (5)

Makaron z sosem prawie bolognese wzbogaconym dynią

Składniki:

Farfale z sosem mięsno-dyniowym

 

  • ½ paczki małego makaronu Farfale ( ok. 25 dag)
  • 2 szklanki bulionu drobiowego ( może być z kostki )
  • 10 dag mięsa od szynki ( chuda wieprzowina - albo do zmielenia albo zmielonego )
  • 10 dag wędzonki ( tłustej- dałam bamberską )
  • 20 dag wypestkowanej dyni
  • 4 łyżki oleju
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • szczypta cukru
  • sól
  • 5 dag sera żółtego ostrego ( dałam Chedar )
  • czosnek do smaku ( granulowany , świeży roztarty , mini kostka Czosnek Knorra )
  • 1/3 szklanki pokrojonego szczypioru
  • 1/3 szklanki pokrojonej natki pietruszki z bazylią
  • 2 łyżeczki przyprawy Pomidory suszone z bazylią i czosnkiem
  • 1 kostka do ziemniaków i makaronów
  • 2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego

 

Sposób przygotowania:

Farfale z sosem mięsno-dyniowym
Smażyć na rumiano na oleju zmielone mięso . Obrać ze skóry dynię i pokroić kostkę .Wrzucić na patelnię do mięsa i obsmażać przez 5 minut. Zalać bulionem. Doprawić częścią przypraw (czosnek , suszone pomidory , połowę bazylii i natki pietruszki ) .Dusić pod przykryciem 45 minut ( sos powinien odparować o połowę - gdyby odparowywał szybciej uzupełnić ) .Gdy sos się dusi -pokroić i wytopić na skwarki wędzonkę . Odstawić . Usiekać szczypior i odstawić . Po 25 minutach duszenia sosu nastawić wodę na makaron ( dorzucić kostkę do makaronów ).Makaron i ugotować go al dente i odcedzić . Włożyć do garnka w którym się gotował . Wsypać połowę utartego sera do sosu i dołożyć koncentrat . Wymieszać . Doprawić do smaku . Gorący sos przelać do garnka z makaronem i zamieszać Podawać na głębokich talerzach polewając skwarkami z wędzonki i posypując resztą sera i ziół .
Farfale z sosem mięsno-dyniowym
Do zgromadzonych składników dodałam koncentrat, mieloną paprykę , czosnek
Farfale z sosem mięsno-dyniowym
Zm,ielone mięso , pokrojoną dynię , połowę ziól podsmażyc na oleju
Farfale z sosem mięsno-dyniowym
Pokrojony w drobną kostkę boczek lub wędzonkę wytopić na rumiane skwarki
Farfale z sosem mięsno-dyniowym
Sos dusić aż się zagęści , doprawić do smaku i przełożyc do makaronu