Sposób przygotowania:
Karkówka pieczona
Karkówkę umyć i osuszyć. Obrać czosnek, każdy ząbek przekroić wzdłuż na pół. (Ja daję dużo czosnku na tak małą porcję mięsa, gdyż uwielbiam jego delikatny smak i soczystość po upieczeniu). Mięso z każdej strony nakłuć nożem z ostrym szpicem. W powstałe otwory wcisnąć przekrojone ząbki czosnku. Karkówkę posmarować olejem. Następnie posolić, popieprzyć i posypać czosnkiem granulowanym, energicznie wetrzeć. Odstawić na 1 dzień do lodówki. Po tym czasie posypać wierzch karkówki czubrycą i włożyć do rękawa do pieczenia. Do rękawa wlać 50 ml wody, parując nada mięsu soczystość. Piekarnik nagrzać do 210 stopni, wstawić do niego nasze mięso. Po 20 minutach obniżyć temperaturę do 180 stopni. Piec jeszcze 40 minut. Po upieczeniu wyjąć karkówkę z rękawa wraz z powstałym "sosem", który po zastygnięciu jest pyszną galaretką. Gdy ostygnie włożyć do lodówki. Następnie kroić w plastry i podawać do pieczywa.
kołczu