Sposób przygotowania:
Karkówka pieczona w sosie myśliwskim
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie ( szklanka ).
Wyjąć i pokroić ( wodę z moczenia zachować ).
Obrać cebulę i pokroić w pół plasterki. Usmażyć na złoto na oleju. Dorzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę i lekko obsmażyć.
Dodać grzyby, pokrojone w drobną kostkę korniszony, łyżkę maggi, liście laurowe, pieprz, paprykę, ketchup, cukier.
Zalać wodą z moczenia grzybów. Dolać drugą szklankę wody. Gotować . Płyn powinien odparować o połowę. Zagęścić sos zmieszaną z odrobiną zimnej wody mąką. Zagotować.
Włożyć w sos pokrojoną w plastry karkówkę i podgrzać na bardzo małym gazie.
Podałam z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko i buraczkami.
Przepis na karkówkę :
Wyjąć i pokroić ( wodę z moczenia zachować ).
Obrać cebulę i pokroić w pół plasterki. Usmażyć na złoto na oleju. Dorzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę i lekko obsmażyć.
Dodać grzyby, pokrojone w drobną kostkę korniszony, łyżkę maggi, liście laurowe, pieprz, paprykę, ketchup, cukier.
Zalać wodą z moczenia grzybów. Dolać drugą szklankę wody. Gotować . Płyn powinien odparować o połowę. Zagęścić sos zmieszaną z odrobiną zimnej wody mąką. Zagotować.
Włożyć w sos pokrojoną w plastry karkówkę i podgrzać na bardzo małym gazie.
Podałam z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko i buraczkami.
Przepis na karkówkę :