misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

karczek pieczony

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Wspaniała pieczeń do obiadu lub zamiast wędliny do chleba.

karczek pieczony

Składniki:

karczek pieczony

 

  • 1 średniej wielkości karczek
  • przyprawa do mięsa ( ewentualnie jarzynka i papryka słodka)
  • majeranek
  • bazylia
  • sól(niewiele)
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego młotkowanego(można samemu utłuc w moździerzu cały pieprz)
  • jałowiec zgnieciony
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok.1 szklanki wina czerwonego, wytrawnego lub półwytrawnego

 

Sposób przygotowania:

karczek pieczony
Z powyższych składników robimy marynatę,nacieramy mięso i zostawiamy nawet na 2-3 dni w chłodnym miejscu w szczelnej misce. Po tym czasie mięso pieczemy w piekarniku razem z marynatą (jeżeli trzeba można mięso trochę posolić) pod przykryciem lub w rękawie do pieczenia w temperaturze 200-220 stopni ok 1,5-2 godziny(w zależności od wielkości). Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok.10-15 minut aby mięso trochę stężało i dopiero kroimy w plastry. Można podawać do obiadu lub po wystudzeniu do chleba. SMACZNEGO!