Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Karczek pikantny, mocno sojowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

bardzo nam zasmakowało tak przyprawione mięso

Karczek pikantny, mocno sojowy

Składniki:

Karczek pikantny, mocno sojowy

 

  • 6 dużych kotletów ze schabu karkowego b/k,
  • 2 cebula,
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 2-3 łyżki sosu chili czosnkowego,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • do smaku: papryka mielona słodka, ew. sól i pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Karczek pikantny, mocno sojowy
Mięso powinno być dość chude, pokrojone w dość grube plastry. Przykrywamy je folią i lekko tłuczemy nie tyle żeby rozbić co nieco zmiękczyć. Oprószamy je lekko papryką i obtaczamy w mące. Otrzepujemy nadmiar i smażymy na bardzo rozgrzanej patelni z odrobiną oleju - z karczku się wytopi tłuszcz więc nie dodawajmy dużo. Zrumienione kotlety przekładamy na talerz a na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy cebulę pokrojoną w półplasterki. Kiedy się zeszkli dodajemy z powrotem mięso. Całość skrapiamy dość obficie sosem sojowym ciemnym i sosem chili, podlewamy ok. 3/4 szkl. wody i dusimy na małym ogniu aż mięso będzie mięciutki czyli ok. 30 min.. Podałam z ziemniakami i gotowanymi warzywami.