Sposób przygotowania:
Karczek w miodowo-musztardowej marynacie
Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Mięso opłukać, osuszyć i dokładnie wysmarować marynatą i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Jeśli jest taka możliwość, to w tym czasie 2-3 razy mięso przemieszać z marynatą i obrócić na drugą stronę. Następnie mięso wyjąć z lodówki i zostawić 1-2 godziny w temperaturze pokojowej.
Na silnie rozgrzanym oleju na patelni mięso krótko obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanki i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 60-70 minut.
Jeśli karczek zacznie się zbyt mocno przypiekać należy nakryć go folią aluminiową.
Jeśli jest taka możliwość, to w tym czasie 2-3 razy mięso przemieszać z marynatą i obrócić na drugą stronę. Następnie mięso wyjąć z lodówki i zostawić 1-2 godziny w temperaturze pokojowej.
Na silnie rozgrzanym oleju na patelni mięso krótko obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanki i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 60-70 minut.
Jeśli karczek zacznie się zbyt mocno przypiekać należy nakryć go folią aluminiową.
misia5
anemon