Sposób przygotowania:
Karczek wersja na Walentynki
W ostudzonej przegotowanej wodzie rozpuścić sól peklową oraz sól zwykłą. Dodać zioła, przecier pomidorowy, paprykę mieloną a potem zamieszać.Cebule pokroić w piórka. Mięso umyć i przekroić wzdłuż. Włożyć mięso do zalewy i dodać cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Przykryć naczynie aby karczek nie wysechł i wstawić do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie wyjąć karczek i oczyścić z ziół. Nabić na haki i wędzić na drewnie owocowym. Ponieważ kawałki karczku są dość wąskie wędzić je na gorąco aby można było jeść bez gotowania. Przez pierwsze dwie -dwie i pół godziny wędzić w temperaturze 40-50 stopni a przez ostatnie półtorej godziny w temperaturze 70-80 stopni. Dzięki temu skrócimy czas wędzenia, ale należy uważać aby nie przypalić mięsa. Jeśli ktoś nie chce wędzić, zawsze może taką karkówkę upiec w piekarniku.