Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Karczek wersja na Walentynki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zamiast różnych frykasów "moja większa połowa" lubi zjeść coś konkretnego:)

Karczek wersja na Walentynki

Składniki:

Karczek wersja na Walentynki

 

  • 3 kg- karkówki,
  • 2 łyżki- soli do peklowania,
  • 2 szt- liście laurowe,
  • 1 łyżeczka- kolendry,
  • 1 łyżeczka- gorczycy,
  • 1 łyżka- papryki mielonej( może być ostra),
  • 2szt- cebuli,
  • 3 ząbki- czosnku,
  • 2 łyżki- przecieru pomidorowego,
  • sól, pieprz w całości.

 

Sposób przygotowania:

Karczek wersja na Walentynki
W ostudzonej przegotowanej wodzie rozpuścić sól peklową oraz sól zwykłą. Dodać zioła, przecier pomidorowy, paprykę mieloną a potem zamieszać.Cebule pokroić w piórka. Mięso umyć i przekroić wzdłuż. Włożyć mięso do zalewy i dodać cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Przykryć naczynie aby karczek nie wysechł i wstawić do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie wyjąć karczek i oczyścić z ziół. Nabić na haki i wędzić na drewnie owocowym. Ponieważ kawałki karczku są dość wąskie wędzić je na gorąco aby można było jeść bez gotowania. Przez pierwsze dwie -dwie i pół godziny wędzić w temperaturze 40-50 stopni a przez ostatnie półtorej godziny w temperaturze 70-80 stopni. Dzięki temu skrócimy czas wędzenia, ale należy uważać aby nie przypalić mięsa. Jeśli ktoś nie chce wędzić, zawsze może taką karkówkę upiec w piekarniku.

Tagi:

walentynki