Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Karczek wieprzowy z kminkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Upieczony karczek podawać na gorąco z sosem lub na zimno z pieczywem.

Karczek wieprzowy z kminkiem

Składniki:

Karczek wieprzowy z kminkiem

 

  • kg karkówka bez kości,
  • 4 ząbki czosnek,
  • 3 łyżeczki kminek,
  • 1 łyżka przyprawa kucharek,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku papryka mielona ostra

 

Sposób przygotowania:

Karczek wieprzowy z kminkiem
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć rozgniecionym z solą czosnkiem, oprószyć kminkiem, pieprzem, przyprawą Kucharek. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i pozostawić w lodówce na kilka godzin. Następnie wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny, polewając od czasu do czasu sosem powstałym z pieczeni. Po upieczeniu oprószyć mieloną papryką.