lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Karczek wieprzowy z porem i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny karczek wieprzowy z cebulą i porem....

Karczek wieprzowy z porem i cebulą

Składniki:

Karczek wieprzowy z porem i cebulą

 

  • 4 plasterki karczku wieprzowego
  • 4 pory (białe części!!)
  • 1 biała cebula
  • 1/2 szklanki śmietany
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • 2 łyżeczki maki pszennej
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Karczek wieprzowy z porem i cebulą
Mięso - karczek wieprzowy bardzo dokładnie oczyszczamy, a następnie osuszamy i smarujemy dobrze z każdej strony przyprawami - pieprzem, solą oraz kminkiem. Karczek w przyprawach podsmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju z obydwóch stron. Mięso podlewamy niedużą ilości wodą i chwilę dusimy pod przykryciem. Cebulę obieramy, myjemy pod zimną wodą, żeby podczas krojenia nie szczypała w oczy, a następnie kroimy w kostkę. Porę ( białe części) dobrze myjemy i kroimy również w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę oraz por. Doprawiamy to do smaku pieprzem oraz solą, a następnie zalewamy śmietaną i bardzo dobrze mieszamy. Do tego dodajemy również trochę mąki, aby zagęścić. Mięso dusimy wraz z sosem, a na koniec całość posypujemy umytym i drobno posiekaną natką pietruszki.

Tagi:

mak pory