Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Karczek z piekarnika wg wafelka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Karczek pieczony w piekarniku w rękawie podajemy z ziemniaczkami i surówką.

Karczek z piekarnika wg wafelka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karczek z piekarnika wg wafelka

 

Sposób przygotowania:

Karczek z piekarnika wg wafelka
Mięso umyć, osuszyć, posmarować oliwą z obu stron. Również z obu stron oprószyć kucharkiem, czosnkiem i pieprzem. Cebulę obrać, umyć, pokroić w plastry. Do miseczki wkładamy mięso przekładając je cebulą. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie przekładamy do rękawa do pieczenia tak, aby kawałki mięsa nie leżały na sobie. Pieczemy ponad godzinę w temp. 200 stopni, pod koniec pieczenia przecinamy rękaw żeby mięsko się zrumieniło. Podajemy z ziemniakami i surówką.
Karczek z piekarnika wg wafelka
Mięso posmarowane oliwą posypujemy kucharkiem czosnkiem granulowanym i pieprzem.
Karczek z piekarnika wg wafelka
Mięso układamy w misce na przemian z cebulą pokrojoną w plastry.
Karczek z piekarnika wg wafelka
Układamy w rękawie do pieczenia w taki sposób aby kawałki mięska leżały obok siebie.
Karczek z piekarnika wg wafelka
Pieczemy przez ponad godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.