misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Karczek ze szpinakiem

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Karczek smakuje na ciepło jak i na zimno.

Karczek ze szpinakiem

Składniki:

Karczek ze szpinakiem

 

  • ok. 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • Przyprawy jakie lubimy do natarcia mięsa czyli
  • pieprz ,ziele ang.,liść laur. , czosnek ,sól
  • lub gotowa mieszanka do karkówki
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego
  • 2 kulki mozzarelli
  • gałka muszkatołowa
  • sznurek do obwiązania mięsa.

Sposób przygotowania:

Karczek ze szpinakiem
Karczek najlepiej przygotować wieczorem .Rozcinamy tak ,żeby powstał nam możliwie duży i równy płat mięsa . Możemy zbić go troche celem wyrównania garbów.Nacieramy równomiernie solą i przyprawami i zostawiamy do rana. Następnie rozmrazamy szpinak i dusimy do miękkości i do odparowania wody. Solimy, wciskamy do niego dużo czosnku i odrobinę gałki muszkatolowej. Mozzarellę kroimy na drobno i dajemy do zimnego szpinaku , mieszamy.
Tak przygotowanym farszem smarujemy płat mięsa rolujemy i obwiązujemy nadając kształt.
Wkładamy do rękawa i pieczemy pól godziny w wysokiej temper.200*C następne 50 minw 170*C.
20 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw aby ładnie mięsko się zarumieniło .