Karczoch z sosem żurawinowym Ailloi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetna propozycja na Walentynki

Karczoch z sosem żurawinowym Ailloi

Składniki:

Karczoch z sosem żurawinowym Ailloi

 

 

  • Sos:
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 żółtka
  • Sól, pieprz
  • Sok z ½ cytryny
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 50 g jogurtu niskotłuszczowego
  • 2 łyżki stołowe sosu chili
  • 50 g suszonych żurawin

 

Sposób przygotowania:

Karczoch z sosem żurawinowym Ailloi
1. Karczochy opłukać i odciąć łodygi. Zagotować i posolić dużą ilość wody. Cytrynę opłukać i pokroić w plastry. Włożyć karczochy i cytrynę do gotującej się wody. Gotować pod przykryciem przez ok. 30-40 minut.



2. Czosnek obrać. Żółtka utrzeć z solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Stopniowo dodawać olej warzywny, mieszając wszystko za pomocą ręcznego miksera. Czosnek wycisnąć i dodać do żółtek. Dodać jogurt i sos chili, a następnie wymieszać. Ponownie doprawić. Żurawiny pokroić i dodać do powstałej masy, mieszając.



3. Karczochy wyjąć z wody i pozostawić do osuszenia. Odrywać pojedyncze płatki i maczać je w sosie mięsistą stroną. Jedynie mięsista część płatków karczocha nadaje się do spożycia. Po usunięciu wszystkich płatków, odciąć środek (serce) karczocha i zjeść resztę z sosem.



Czas przygotowania: ok. 40 minut



Wartości odżywcze (1 porcja):

Wartość energetyczna: 382 kcal  / 1600 kJ

Białko: 4,3 g

Tłuszcz: 35,2 g

Węglowodany: 14 g