zmudek

zmudek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 249]

Karczochy po francusku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

smaczne karczochy po francusku

Karczochy po francusku

Składniki:

Karczochy po francusku

 

Sposób przygotowania:

Karczochy po francusku
Karczochy obrac z wierzchnich lisci,obciac klujace konce,poczym srodki pokroic w cwiartki,wyjmujac wewnetrzne wlokna.Karczochy zanurzyc w wodzie wymieszanej z sokiem z cytryny,odcedzic.Nastepnie wlozyc do osolonej wody i gotowac najwyzej 5min.Po uplywie tego czasu odcedzic i osuszyc sciereczka.W plaskim rondlu podgrzac oliwe,podrumienic na niej czosnek,po chwili do czosnku dodac posiekana natke pietruszki,wlozyc karczochy i delikatnie osolic.Calosc podlac winem,a gdy wyparuje,ewentualnie dodac mleka rozcieczanego mala iloscia wody.Po 10min gotowania karczochy posypac reszta natki pietruszki,zdjac z ognia i podac.